ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
Ιστορια Τησ Αρχιτεκτονικησ

χρήσιμο παρ τέχνη της αριστείας, η αρχιτεκτονική είναι, από όλες τις δημιουργίες του ανθρώπου, που αποκαλύπτει πιο βαθιά την εξέλιξη των κοινωνιών σε όλη την ιστορία.

Είναι μια τέχνη και εφαρμόζεται επίσης η επιστήμη πήρε την έννοια της αρχιτεκτονικής να περιλαμβάνει πολύ διαφορετικές έννοιες. Είναι συχνές επικρίσεις από επαγγελματίες του κλάδου με την αρχιτεκτονική εκπαίδευση σε κολέγια και πανεπιστήμια ως μια πειθαρχία καθαρά "καλλιτεχνική", ενσωματωμένη σε μια γενική μελέτη των διαφορετικών στυλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα τυπικά και τεχνικά προβλήματα που οδήγησαν σε διαφορετικές λύσεις. Αυτό το είδος της εκπαίδευσης οδήγησε στην ιδέα ότι υπάρχει «μεγάλη αρχιτεκτονική», αναλύεται σε κείμενα και εγχειρίδια, και ένα άλλο, το δικό του μεγάλη μάζα χωρίς αισθητικές αξιώσεις. Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, η βρετανική William Morris επαναστάτησε εναντίον αυτών των εννοιών, υποστηρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να αφήσει τη δημιουργία στα χέρια μιας μικρής ομάδας εμπειρογνωμόνων. Γι 'αυτόν, η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να συμμετέχουν στην αρχιτεκτονική διαδικασία.

Για να κατανοήσουμε τη γένεση της αρχιτεκτονικής, είναι να δοθεί προσοχή σε τρεις καθοριστικούς παράγοντες: την πιθανότητα ότι σε κάποιο σημείο οι τεχνικές και τα υλικά παρέχουν? οι ανάγκες που ένα συγκεκριμένο κτίριο εξυπηρετεί? και η επικρατούσα καλλιτεχνικές αντιλήψεις. Είναι, ως εκ τούτου, τρεις σύγχρονους στοιχεία - τεχνικά, κοινωνικά και αισθητικά - η οποία αλληλεξάρτησης στο πέρασμα των αιώνων σημειώνονται οι διάφορες αρχιτεκτονικές περιόδους. Η μελέτη τους είναι η βάση της ιστορικής εξέλιξης που εξετάστηκαν σε αυτό το άρθρο.
αρχαιότητα

Πολιτισμών της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολής. Η εμφάνιση των πρώτων πολιτισμών γύρω από τα μεγάλα ποτάμια - Νείλου, Τίγρη, Ευφράτη και του Ινδού - έφερε μαζί της την ανάπτυξη των βασικών αρχιτεκτονικών τεχνικών.

Την Αίγυπτο. Αν και η προέλευση της Νεολιθικής στην Αίγυπτο χρονολογούνται από την έναρξη της πέμπτης χιλιετίας πριν από τη χριστιανική εποχή, μόνο μετά την ενοποίηση που πραγματοποιήθηκε από τον βασιλιά Μήνη στο 3100 π.Χ., η αρχιτεκτονική εξελίχθηκε. Τα βασικά υλικά που ήταν το adobe - μικρά μπλοκ παρόμοια με τούβλα, που παρασκευάζονται με ωμό πηλό, στεγνώνουν στον ήλιο - που χρησιμοποιούνται σε αστικές κατασκευές, και την πέτρα με την οποία έχτισαν τάφους και ναούς.

Στην παλιά αυτοκρατορία, μεταξύ 2700 π.Χ. και 2200 π.Χ., τα πιο σημαντικά κτίρια ήταν επιτύμβια μνημεία, η αρχή απλό Μασταμπά, ορθογώνιο τάφους των τούβλων που κάποτε αποτελούσε τον τάφο στους ευγενείς και δικαστικών υπαλλήλων. Στον τάφο του Φαραώ, που σήκωσε τις κολοσσιαίες πυραμίδες. Το παλαιότερο διατηρημένο είναι ότι του βασιλιά Zoser, που χτίστηκε από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Imhotep περίπου 2700 π.Χ. Είναι ένα βήμα πυραμίδα, σχεδιάστηκε ως μια επικάλυψη Μασταμπά. Τον επόμενο αιώνα, οι Φαραώ της τέταρτης δυναστείας είχε κατασκευαστεί πυραμίδες στο μικρό οροπέδιο της Γκίζας, που έμεινε στην ιστορία με το όνομα εξελληνίστηκαν αυτές τις μονάρχες: Χέοπα, Χεφρήνο και Menkaure. Αποτελείται από πελεκητή πέτρα μπλοκ, καλύπτεται από ένα στρώμα από ασβεστόλιθο. Στο εσωτερικό του κτιρίου βρισκόταν ένα πολύπλοκο λαβύρινθο για να αποτρέψει πλιατσικολόγοι πρόσβαση στον ταφικό θάλαμο που στεγάζεται μούμια του Φαραώ και τους θησαυρούς του. Γύρω από τις πυραμίδες είχαν μεγάλα αγάλματα - όπως το περίφημο Σφίγγα - και ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα που περιελάμβανε το ναό.

Η Θηβαϊκή Φαραώ της Νέας Αυτοκρατορίας (1567-1085 π.Χ.), προτίμησε να ανασκάψει στο βράχο τάφους τους - κλήσεις hypogea - ώστε να καταστούν ασφαλέστερες. Οι ναοί έγιναν τα κύρια κτίρια και ανέλαβε μεγαλεπήβολα αναλογίες στη Θήβα κοντά σε μέρη όπως το Καρνάκ και Λούξορ. Το σετ αποτελείται από μια τεράστια λεωφόρο, που πλαισιώνεται από αγάλματα και οβελίσκοι, η οποία κατέληξε σε ένα μνημειακό πόρτα με δύο μεγάλους πύργους. Ήρθε μετά από μια γκαλερί των στηλών, που ονομάζεται περιστύλιο, που ακολουθείται από hipostilas δωμάτια ιερείς, που υποστηρίζεται από τις στήλες, και, τέλος, το ιερό. Μεταξύ των θείων ναών ανασκάφηκε το βράχο, το πιο διάσημο είναι αυτό του Αμπού Σιμπέλ, Ραμσή ΙΙ ανεγερθεί.

Το σύστημα κατασκευής ήταν arquitravado: μεγάλες πέτρινες πλάκες που σχηματίζονται το επιστύλιο, ήταν τοποθετημένα οριζοντίως στα υποστήριξης στοιχεία, πυλώνες ή στήλες. Στην βασική του μορφή, αυτά τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά παρέμεινε μέχρι τη διάσπαση του αιγυπτιακού πολιτισμού.

Μεσοποταμία και το Ιράν. Είναι πιθανό να έχουν περιοχή της Ανατολίας, όπου αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τις αρχιτεκτονικές δομές. Jericho, ο Ιορδάνης ποταμός, είχε ήδη μια αμυντική ζώνη των τοίχων γύρω στα 6000 π.Χ. Στην τέταρτη χιλιετία, οι Σουμέριοι θα έχουν βελτιώσει τις τεχνικές λόγους για τους οποίους θα στηρίξει τις μεγάλες Μεσοποταμίας πολιτισμών.

Οι λαοί της Μεσοποταμίας, στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, χρησιμοποιείται κυρίως το τούβλο - μαγειρεμένα ή αποξηραμένα στον ήλιο - για την πέτρα υπήρχε εν ανεπαρκεία. Αυτό τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν την αψίδα και το θόλο, αρχιτεκτονικά στοιχεία που θα μπορούσαν να ανακτηθούν και να αποστέλλονται προς τη Δύση από τους Ρωμαίους. Παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στα πιο γνωστά μνημεία αυτών των πολιτισμών πληρούν τις ziggurats - πανύψηλα ναό σε σχήμα πύργου πυραμιδική με προοδευτικά χαμηλότερη βάση - ήταν στην αστική αρχιτεκτονική που την τέχνη του έφτασε στο απόγειό της. Στις ημέρες του Χαμουραμπί (περίπου 1750 π.Χ.), οι βαβυλώνια πόλεις περιβάλλονταν από τείχη που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα επίπεδα από καλλιεργούμενα βεράντες - τα αξιόλογα Κρεμαστοί Κήποι.

Τα δομικά παλάτια έφτασε στο αποκορύφωμά της με το ενσωματωμένο Jorsabad από την ασσυριακή βασιλιά Σαργών Β, τον όγδοο αιώνα π.Χ. Οι ανασκαφές έχουν δείξει ότι το δωμάτιο διήρκεσε πάνω από δέκα στρέμματα, συμπεριλαμβανομένου του παλατιού, ναούς και άλλα κτίρια καθώς και διακοσμητικά αγάλματα, μεταξύ που τα μνημειώδη φτερωτοί ταύροι με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, που κοσμούσαν τις πόρτες του παλατιού και οι οποίες έχουν διατηρηθεί σχεδόν άθικτα.

Η έκταση της Περσικής Αυτοκρατορίας στη Μεσοποταμία από τον έκτο αιώνα π.Χ., δεν παρέχουν μεγάλη αρχιτεκτονικές καινοτομίες. Τα ερείπια της Περσέπολης και Σούσα παλάτια αποκαλύπτουν τη γνώση που οι Πέρσες είχαν τη βαβυλωνιακή και της Αιγύπτου τεχνικές, αλλά και τη στήλη του τομέα σας, την αψίδα και το θόλο. Το γεγονός, ωστόσο, ότι πριν από την πρόσληψη τούβλο και πέτρα είχε χρησιμοποιήσει το ξύλο έδωσε κτίρια της ελαφρότητα εκείνη των προηγούμενων πολιτισμών.

Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία. Από τις τρεις κλασικές πολιτισμούς της Άπω Ανατολή, την Ινδία ήταν η πρώτη για την επίτευξη υψηλού βαθμού ανάπτυξης στον τομέα της αρχιτεκτονικής, όπως φαίνεται από τα ερείπια του Mohenjo-Daro (2500-1500 π.Χ.), το κέντρο του αρχαίου Ινδού πολιτισμού, λίκνο του Πακιστάν. Στη βουδιστική περίοδο, η οποία αναπτύχθηκε από περίπου τον τρίτο αιώνα π.Χ., ήταν συχνές stupas, ημι-σφαιρικό μνημεία θρησκευτικού χαρακτήρα, η οποία με τη Sanchi (τρίτο αιώνα π.Χ.), ήρθε για να φτάσει τα 36m σε ύψος? οι viharas ή μοναστήρια? και chaityas, ανασκάφηκε ιερά στον βράχο για αιώνες, όπως τα περίφημα σπήλαια της Ajanta, η οποία ξεκίνησε στο δεύτερο αιώνα π.Χ. Από τη βουδιστική λατρεία πέμπτο αιώνα άρχισαν να αντικαθίστανται από Βραχμανικών και χτίστηκαν adobe ναούς και πελεκητή πέτρα, περίτεχνα και σκαλισμένα σε όλη την εξωτερική επιφάνεια, όπως ένα σύνολο των θρησκευτικών κτιρίων στην Hoysalesvara στην Halebid. Fusion της μουσουλμανικής τέχνης με τη μητρική εμφανίστηκε μεμονομένα όμορφα κτίρια, όπως το διάσημο Ταζ Μαχάλ (XVII αιώνα) στην Άγρα.

Οι πιο αρχαίοι Κινέζοι αρχιτεκτονικά λείψανα χρονολογούνται από το τέλος της δεύτερης χιλιετίας πριν από τη χριστιανική εποχή. Τα τελευταία χρόνια η ΙΙΙ αιώνα π.Χ. άρχισε η κατασκευή των μεγάλων υπερασπιστών εναντίον ανθρώπων του Βορρά, πέτρα, διατηρούνται υλικό για αυτό το είδος των κτιρίων, διότι κινεζικής αρχιτεκτονικής χρησιμοποιείται κυρίως το ξύλο και τούβλα. Η εισαγωγή του Βουδισμού κατά τον πρώτο αιώνα της χριστιανικής εποχής οδήγησε στη δημιουργία του κινεζικού ναού, την παγόδα. Το αρχαιότερο διατηρημένο, τούβλα, είναι το τραγούδι Yue (έκτο αιώνα). Το κλασσικό μοντέλο, ωστόσο, αποτελούνταν από ένα λεπτό κάθετη ξύλινη δομή που υποστηρίζεται ένα τυπικό τοξωτά μέχρι την οροφή. Το μνημειακό συγκρότημα στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου (Πεκίνο), έθεσε το δέκατο έβδομο αιώνα και ξαναχτίστηκε το δέκατο έβδομο και τον δέκατο όγδοο αιώνα, αντιπροσώπευε την κορύφωση και τη σύνθεση της κινεζικής τέχνης.

Η ανάπτυξη της ιαπωνικής κουλτούρας ήταν πιο αργή, αν και στο πέμπτο αιώνα π.Χ., προκαλούν ήδη τους ναούς Σίντο του Ize, που χτίστηκε το ξύλο πεύκου, έφτασε το παρόν λόγω της μετέπειτα ανακατασκευές. Η επίσημη υιοθέτηση του Βουδισμού εντάχθηκε στην ιαπωνική αρχιτεκτονική στον πολιτισμό της Κίνας. Η παγόδα του Todai-ji Temple στη Νάρα, είναι μία από τις μεγαλύτερες ξύλινες κατασκευές του κόσμου. Το αποκορύφωμα του Ζεν Βουδισμού, με το σχεδιασμό του ολοκληρωμένου στην αρχιτεκτονική τοπίου βρεθεί πιο τέλεια έκφραση της στην Rokuon Ji, Κιότο. Σταδιακά, οι Ιάπωνες αρχιτέκτονες έχουν αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επάρκεια του κτιρίου στην αυθεντική χαρακτηριστικά του, όπως αποδεικνύεται στις αγροτικές Palace Κατσούρα (XVII αιώνα), μια πολύ απλή δομική γραμμές.

προελληνική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Η υπεροχή του ελληνικού πολιτισμού στην ανάπτυξη των τεχνικών Δυτικής κατασκευής οδήγησαν να αναφέρεται ως «προ-Ελληνική αρχιτεκτονική" τα διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ που εμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από το απόγειο της Ελλάδα.

Δυτική Ευρώπη. Από την τέταρτη χιλιετία πριν από τη χριστιανική εποχή έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη ονομάζεται μεγαλιθικά πολιτισμό, του οποίου το όνομα προέρχεται από την κηδεία του και θρησκευτικά μνημεία, μεγαλιθικά μνημεία. Μεταξύ των πιο χαρακτηριστική σκέψη για τα μενίρ - τεράστια κάθετη λίθους - που σε μέρη όπως το Καρνάκ της Γαλλίας, καθ 'όλη τη Νεολιθική, και το Stonehenge στην Αγγλία το 1800 π.Χ., ομαδοποιήθηκαν για να σχηματίσουν, αντίστοιχα, ευθυγραμμίσεις και ιερά κύκλους? και dolmens, τάφοι κατασκευάστηκαν με κάθετες πλάκες που υποστηρίζονται οριζόντια πέτρες. Οι dolmens αναπτύχθηκαν για να σχηματίσουν υπόγειους θαλάμους ταφή, που ήρθε για να έχουν περισσότερα από 25 μέτρα πλάτος, όπως το σπήλαιο της Menga, στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Στο δεύτερο μάθημα χιλιετία εμφανίστηκε στη νότια Ευρώπη, μια σειρά από πολύ προχωρημένο πολιτισμών από την αρχιτεκτονική άποψη, συμπεριλαμβανομένης της Argar στη νότια Ισπανία, τις talayots - Μεγαλιθικά μνημεία - οι Βαλεαρίδες Νήσοι, και άνθηση χάλκινο πολιτισμού στην Κορσική και τη Σαρδηνία, όπου ανεγέρθηκε το nuraghi, μερικές φορές πύργους που περιβάλλεται από οχυρωματικά έργα. Θα ήθελα, ωστόσο, στην Κρήτη και τις Μυκήνες που βάζουν τα θεμέλια της μελλοντικής ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Κρήτης και των Μυκηνών. Μεταξύ του 2000 και 1450 π.Χ., άκμασε στο νησί της Κρήτης εμπορική πολιτισμού που, μέσω της επιρροής του στις μυκηναϊκού πολιτισμού, ήταν η πρώτη ιστορία της κλασικής Ελλάδα.

Το κεντρικό κτίριο της Κρητικής αρχιτεκτονικής ήταν το παλάτι, του οποίου η δομή γνωρίζουμε χάρη σε ανασκαφές στην Κνωσό, την Αγία Τριάδα και την Festo. Τα παλάτια σχεδιαστεί ως ένα σύνολο από πολλά δωμάτια και διαδρόμους ακανόνιστη, γύρω από μια μεγάλη ορθογώνια αυλή. Όπως και οι Αιγύπτιοι, από τους οποίους επηρεάστηκαν καμία αμφιβολία, οι Κρητικοί χρησιμοποίησαν το επιστύλιο και χρησιμοποιείται σε κτίρια από πηλό και πέτρα τους, αν και με μαγευτική περιοχή του έργου ξύλου, που συχνά αντικατέστησαν τα προηγούμενα υλικά.

Μετά την καταστροφή της Κρήτης, οι Αχαιοί των Μυκηνών - ανθρώπους της Ινδο-ευρωπαϊκής προέλευσης εγκατασταθεί στην Πελοπόννησο - θα μπορούσε να αναπτύξει τη δική του αρχιτεκτονική, πολλά στοιχεία θα άμεσα στην ελληνική τέχνη. Σε αντίθεση με την Κρήτη η κατάσταση των οποίων κατέστησε λιγότερο ευάλωτη, οι Μυκηναίοι προστατεύεται πόλεις με ψηλά τείχη, κατασκευασμένα από μπλοκ άσχημα πελεκητή πέτρα, που ονομάζεται «κυκλώπεια τείχη». Το πιο γνωστό από αυτά είναι τα τείχη που περιβάλλουν το βασιλικό ανάκτορο των Μυκηνών, με μνημειακή πύλη του λιοντάρια.

Τα μυκηναϊκά ανάκτορα είχαν μια σαφή επιρροή των Κρητών, αλλά και η μείωση των βασικών δομικών στοιχείων του ανακοίνωσε μια γεύση για την ορθολογική προκειμένου προσιδιάζουν στην ελληνιστική αρχιτεκτονική. Τρία βασικά στοιχεία παρέμειναν σ 'αυτό: τα Προπύλαια, ή μεγάλες πόρτες εισόδου, κατά την οποία alçava μια στοά στήλη? Ο τρούλος, ή αίθριο και περιβάλλεται από κίονες? και ο κεντρικός άξονας του μεγάρου, κεντρικό κτίριο, που αποτελείται από μια αίθουσα, έναν προθάλαμο και το πραγματικό δωμάτιο ή το σπίτι, στηρίζεται σε τέσσερις κίονες, πιθανώς από ξύλο. Μια άλλη σημαντική εξέλιξη της μυκηναϊκής κατασκευής ήταν τα κτίρια κηδεία, ιδιαίτερα των λεγόμενων «ψευδή τάφους θόλου" στην οποία μια συσσώρευση των επικαλύψεων και κλιμακωτή λίθους έδωσε την ψευδή εντύπωση..

Ελλάδα Ελληνικό. Η εισβολή στην Ελλάδα, γύρω στο 1200 π.Χ., άλλα Ινδο-ευρωπαϊκών λαών, οι Δωριείς σηματοδότησε το τέλος του μυκηναϊκού πολιτισμού και διώξουν τους εισβολείς που προηγήθηκαν, οι Ίωνες, στα νησιά του Αιγαίου και τις ακτές της Ανατολίας. Ένταξη των Δωριέων και Ιώνων, που έδωσε το όνομά του με τις δύο μεγάλες ελληνικές αρχιτεκτονικών ρυθμών, αποτέλεσε τη βάση του ελληνικού πολιτισμού, του οποίου η πιο αξιοσημείωτη μνημεία συχνά προέκυψε από τη συγχώνευση των ανατολικών επιρροών με την κομψότητα του Ιονίου τέχνη και την αυστηρότητα και τη δική σαφήνεια το δωρικό.

Η λεγόμενη γεωμετρική περίοδο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι περίπου τις αρχές του έβδομου αιώνα, η αρχιτεκτονική δεν έδειξε σημαντικές καινοτομίες, και η πλέον χρησιμοποιούμενη υλικό ήταν το ξύλο. Θα ήταν κατά την Αρχαϊκή περίοδο, της οποίας το τέλος είναι συνήθως χρονολογούνται από τις αρχές του πέμπτου αιώνα, ότι με την Πόλη του ύψους (η πόλη) και την ανάπτυξη της κατασκευής με πέτρα και μάρμαρο, ελληνική αρχιτεκτονική θα φθάσουν στην ωριμότητα.

Η βασική κατασκευή γύρω από το οποίο έγινε η όλη ελληνιστικής αρχιτεκτονικής ήταν ο ναός, όχι ως ένα σημείο συνάντησης, αλλά και το σπίτι του Θεού, που βρίσκεται σε ένα δωμάτιο που επιτεύχθηκε μέσα από μνημειακές πύλες. το σχέδιό του, εμπνευσμένη από το μυκηναϊκό μέγαρο ουσιαστικά αποτελείται από ένα προθάλαμο ή πρόναο, το οποίο άνοιξε μέσα στο κεντρικό θάλαμο ή Ναός (ονομάζεται επίσης κυττάρων), ορθογώνια, που περιβάλλεται από πέτρινους τοίχους και όπου ήταν ο βωμός. Στο αντίθετο άκρο του πρόναου είχε ένα άλλο μικρό θάλαμο, οπισθόδομο, οι οποίες κοινοποιούνται ή όχι με την Naos. Καθώς η εξωτερική δομή των κιόνων, ο ναός έλαβε διάφορα ονόματα: το πρόστυλο, η οποία είχε μόνο μια σειρά των στηλών στο Naos? η anfiprostilo, η οποία είχε επίσης στο πίσω μέρος? και περίπτερο, περιβάλλεται από περιστύλιο στήλη.

Ήταν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των ναών, που διακρίνεται για τη δωρική τέχνη, η οποία εμφανίστηκε στην Ελληνική χερσόνησο, το Ιόνιο, που άνθισε στις αποικίες της Ανατολίας. Η δομή αυτών των ναών ήταν βασικά η ίδια και το σχετικά μικρό μέγεθος, δεδομένου ότι η ελληνική κουλτούρα ήταν πρώτα απ 'όλα ανθρωπόμορφα. Ο δωρικός ναός στηριζόταν σε κλιμακωτή βάση, που ονομάζεται στυλοβάτη. Σε αυτό στάθηκε όρθια στήλες, του οποίου το σώμα, ή άξονα, ήταν ραβδωτό σώμα. Στην κορυφή ανασηκώθηκε την πρωτεύουσα, το πλαίσιο που θέτουν τις στήλες σε επαφή με το θριγκό. Αυτό αναπαράγεται η δομή των παλαιών ξύλινων ναών, χτισμένο με ακτίνες διασταυρώνονται, στηριζόμενη σε κολώνες και τοίχους Ναός να στηρίξουν το πλαίσιο της οροφής. Αυτές οι ακτίνες αντικαταστάθηκαν από ογκόλιθους. Ο θριγκός, από κάτω προς τα πάνω, αποτελείται από τρεις οριζόντιες επίπεδα: το επιστύλιο, το οποίο ήταν η στήριξη και είχε την ομαλή εξωτερικό? η ζωφόρος, διακοσμημένο με προεξοχές (οι μετόπες) και εσοχές (τα τρίγλυφα)? και το γείσο που jutted ζωφόρο για την προστασία από τη βροχή και τεντώνεται σε δύο κεκλιμένα άνω πλευρές, παράλληλα με την κλίση της οροφής, που σχηματίζεται από ζεύγη δοκάρια στην κορυφή του οποίου είχε τα κεραμίδια. Μπροστά από το ναό, οι τρεις πλευρές του γείσου σχηματίζεται ένα τρίγωνο - ή αέτωμα - με το τύμπανο στο κέντρο, το οποίο χρησιμοποιείται για να βρίσκεται ανάγλυφα και γλυπτά.

Η δομή της δωρικός ναός σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την αντίθεση μεταξύ των σχημάτων των κατακόρυφων στηλών, τοποθετημένα σε γεωμετρικές αναλογίες και οριζόντια επίπεδα της βάσης και entablamento. Ο ιωνικός ναός υπάκουσε τα ίδια μοντέλα. Οι δύο κύριες διαφορές ήταν στις στήλες, η οποία, για να είναι πιο κομψό, χρειάζεται μια βάση (πλίνθο) που ενώνουν το θριγκό και να τους δώσουμε μεγαλύτερη υποστήριξη, και τα περισσότερα είναι διακοσμημένα καπετάνιοι, με δύο κυλίνδρους που προεξείχε από το σώμα της στήλης. Επιπλέον, τόσο η entablamento ως το αέτωμα ήταν πιο διακοσμημένη.

Με την εξέλιξη των τεχνικών, η δομή των ναών έγινε πιο περίπλοκη. Στους ναούς ιωνικού της Ήρας και της Αρτέμιδος στη Σάμο, δύο σειρές κιόνων χωρίζονται τα Ναός σε τρία κλίτη. Ένα τριπλό περιστύλιο στήλη περιβάλλεται αυτούς τους ναούς. Παρόμοια διάταξη είχε ο ναός του Δία στην Ολυμπία, δωρικού ρυθμού, που χτίστηκε μεταξύ του 470 και 450 π.Χ., στην αρχή της κλασικής περιόδου.

Το ύψος της ελληνικής κλασικής αρχιτεκτονικής ήταν αναμφίβολα η μνημειακή Ακρόπολη των Αθηνών, το ιερό λόφο ξαναχτίστηκε στο V αιώνα π.Χ., η οποία επιτεύχθηκε με τεράστιες στήλες Προπύλαια. Αρκετές σκάλες και τα ταξίδια που συνδέονται τα διάφορα κτίρια, παρέχοντας αρμονική ενότητα στο σύνολο. Σε αυτό συνέβαλε, ομοίως, η συγχώνευση των Ιώνων κτίρια, όπως το Ερέχθειο και ο ναός της Αθηνάς Νίκαιας, και δωρικός, όπως το μαγευτικό Παρθενώνα, που χτίστηκε από το 445 π.Χ., όπως τα φυτά Ictino αρχιτέκτονας, και έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα κριτήρια του αυστηρή αρμονία, του οποίου η παράμετρος ήταν η απόσταση μεταξύ των στηλών. Τα στολίδια και το διάσημο ανάγλυφα Φειδία έδειξε μια σαφή πρόθεση να συμπεριλάβει Ίωνες χαρακτηριστικά και, ως εκ τούτου, ο ναός μπορεί να θεωρηθεί αυθεντική σύνθεση του ελληνικού κλασικισμού.

Από την αρχή του τέταρτου αιώνα άρχισε να αναπτύσσεται στη μετά-κλασικής τέχνης, μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία, οδήγησε στη λεγόμενη Ελληνιστική περίοδο. Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, κηδεία κτίριο ανεγέρθηκε στην πόλη αυτή προς τιμήν του βασιλιά Μαυσώλου, ο οποίος πέθανε το 352 π.Χ., όπως αποκάλυψε ανατολίτικες επιρροές, η οποία αργότερα έγινε πιο έντονη. Το πιο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό ήταν το κορινθιακό κιονόκρανο, παραλλαγή του ιωνικού ρυθμού, αλλά με ακόμα πιο εμφανή έλικες σε σχήμα φύλλων άκανθας.

Κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων, η ελληνική αρχιτεκτονική αριστερά για να επικεντρωθεί στο ναό και έδειξαν ανανεωμένο ενδιαφέρον για αστικές κατασκευές. Είναι πάγια η τελική μορφή του θεάτρου - το αρχαιότερο που έχει έρθει τις μέρες μας είναι να Επίδαυρο, τον τέταρτο αιώνα π.Χ. - από τον καθορισμό των τακτικών αναλογίες που πρέπει να διέπουν τη σκηνή (σκηνή) και το κοίλο, η οποία χρησιμοποιείται κλίνει από την πλευρά ενός λόφου. Ειδικά στην Αίγυπτο και την Ανατολία, ανέπτυξε μια γεύση για μνημειακότητα. Ήταν απόδειξη ότι σήμερα λείπει κτίρια, όπως ο Φάρος της Αλεξάνδρειας και ο Κολοσσός της Ρόδου. Ωστόσο, παραμένει άθικτο μέρος του Δία Βωμού στην Πέργαμο (δεύτερο αιώνα π.Χ.), στην οποία η αρχιτεκτονική και τη γλυπτική συγχωνεύθηκαν σε μια εξυψωμένη μπαρόκ. Από την αστική άποψη, η πιο σημαντική καινοτομία ήταν η εφαρμογή της γεωμετρικής διάταξης στο περίγραμμα του ολόκληρες πόλεις, ως ένα γενικό σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ρώμη. Κατά τους πρώτους αιώνες της Ρώμης, μέχρι τη συγκρότηση της αυτοκρατορίας, η αρχιτεκτονική ήταν σαφώς χαρακτηρίζεται από την ελληνιστική κληρονομιά και η ερμηνεία των Ετρούσκων έδωσε τις παραδόσεις της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Οι Ρωμαίοι έκλεψαν αυτοί οι άνθρωποι ηγεμονία στην κεντρική Ιταλία, αλλά διατηρημένα, μεταξύ άλλων στοιχείων του πολιτισμού τους, ετρουσκική κεφάλαιο, το οποίο μετατράπηκε σε Τοσκάνης, απλούστερο από το δωρικό.

Οι σημαντικότερες καινοτομίες της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής προέκυψε κατά την έναρξη της χριστιανικής εποχής, ιδιαίτερα από τεχνική άποψη, χάρη στη σταδιακή βελτίωση του τόξου - αρχιτεκτονική δομή των καμπύλο σχήμα που επιτρέπει την κατάκτηση του διαστήματος μεταξύ δύο σημείων, συνήθως στήλες ή πυλώνες, και το μερίδιο μεταξύ αυτών των ωθήσεων του τείχους, το θόλο και τον τρούλο. Αυτά τα στοιχεία ήταν γνωστά στους Μεσοποταμίας λαοί, όμως, στη Ρώμη η δουλειά του ήταν πιο συστηματική και τολμηρή, μέσω της ανάπτυξης και βελτίωσης των οικοδομικών υλικών, όπως ψημένα τούβλα και μπετόν, που αποτελείται από μια συσσωμάτωση των σωματιδίων της άμμου, χαλικιού, νερό και ασβέστη, το οποίο από την ελαστικότητά του, θα μπορούσε να χυθεί σε καλούπια (ή πλαίσια) και έδωσε τη συνοχή με τους μεγάλους τοίχους και θόλους. Το εξαιρετικό δυναμικό αυτών των νέων τεχνικών, οι οποίες θα επιτρέπεται η χρήση λιγότερες στήλες και πυλώνες, διευρύνοντας έτσι τον εσωτερικό χώρο, τονίζεται από ένα τεράστιο θόλο του ρωμαϊκού Πάνθεον, που χτίστηκε από τον Αδριανό το έτος 126, στο οποίο οι κάθετες ωθήσεις που προκαλούνται από τεράστιο βάρος του διανέμονται Αν, μέσω ενός συστήματος στοές, μεταξύ των τοιχωμάτων του κυλινδρικού κτιρίου που συντηρεί.

Η χρήση της ελληνικής και ρωμαϊκής εντολές, οι οποίες κατ 'αρχήν ήταν κοινή, επίσης μειώνεται από την εποχή του Αυγούστου, για να μείνει μόνο ως διακοσμητικά στοιχεία, συνήθως σε ναούς. Αυτά, σε αντίθεση με τους Έλληνες, αυξήθηκε σε υψηλό βάθρο με σκάλες και συνήθως είχε μια κυκλική κάτοψη ή τετράπλευρα.

Η τεχνική ικανότητα των Ρωμαίων αρχιτεκτόνων εκδηλώθηκε σε πλήρη τεχνικά έργα, όπως γέφυρες και υδραγωγεία, και τα κτίρια αστική χρήση. Το πιο χαρακτηριστικό σετ ήταν το φόρουμ, που αποτελείται από ένα δημόσιο χώρο στον οποίο ομαδοποιούνται διαφορετικές κατασκευές. Εκτός από αυτόν, ή ολοκληρωμένα, πιστεύεται ότι κτιρίου βασιλική, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις επιχειρηματικές συναντήσεις σε συνεδριάσεις του δικαστηρίου, και γενικά είχε τρεις διαμήκεις κλίτη, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ήταν το κέντρο, με μεγάλα παράθυρα που επιτρέπουν το φως το εσωτερικό. Στο τέλος των πλοίων είχε ένα ημικυκλικό περίβλημα για το δικαστήριο.

Η Ρωμαϊκή γεύση για δημόσια θεάματα οδήγησε επίσης στην κατασκευή των μεγάλων θέατρα και αμφιθέατρα, όπως το Circus Maximus στη Ρώμη και, μετά την καταστροφή του, το Κολοσσαίο (70-82). Από την αστική σκοπιά, οι Ρωμαίοι διατηρούνται πολλά ελληνιστικά χαρακτηριστικά? η επιθυμία να κάνουν τις πόλεις πιο βιωτή οδήγησε στη δημιουργία ενός ευρέος δικτύου των δημόσιων λουτρών, σωληνώσεις κλπ, καθώς και πολυάριθμα μνημεία της τέχνης και αρχιτεκτονικής κτίρια (αψίδες θριάμβου, οβελίσκοι), καθώς και βόλτες και τους κήπους. Η έννοια αυτή επεκτάθηκε και στην αγροτική κατασκευή των σπιτιών και χωριών, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η βίλα του διάσημου Αδριανού στο Τίβολι, αποτελούσε μια τέλεια σύνθεση της αρχιτεκτονικής και του τοπίου στοιχεία.

Η αυξανόμενη ανατολική επιρροή στο ρωμαϊκό κόσμο και η προοδευτική νοθεία ιδεολογικό κίνητρο, στο πέρασμα των αιώνων, μια σαφής τάση για την εκλεκτική μορφές, διακοσμητικά μπαρόκ και μνημειακότητα. Μια αντανάκλαση αυτού ήταν η τεράστια σπα του Καρακάλλα στη Ρώμη - με πληθώρα γλυπτών, δάπεδα, μάρμαρο και στόκος - που διήρκεσε πάνω από 14ha, και το ιερό του Μπάαλμπεκ, Λίβανος. Η ρωμαϊκή κληρονομιά, όμως, θα πρέπει να διατηρηθεί, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, το Βυζάντιο και την παλαιοχριστιανική και μεσαιωνικής τέχνης.

Παλαιοχριστιανική και βυζαντινή αρχιτεκτονική. Οι πρώτες χριστιανικές εκκλησίες ανεγείρονται στη Ρώμη υιοθέτησε το μοντέλο της ρωμαϊκής βασιλικής, η οποία συνεδρίασε καλύτερα την ανάγκη να συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό πιστών. Η Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, που χτίστηκε το 324, ήταν ένα κλασικό παράδειγμα: το σώμα του πέντε κλίτη - στη συνέχεια popularizaria η κατασκευή των τριών - με ξύλινη οροφή στο κεντρικό κλίτος έληξε το άλλο, κάθετα, ή εγκάρσιο κλίτος . Όταν αυτή είχε το ίδιο πλάτος με το πρώτο, ονομαζόταν κρουαζιέρα. Μετά από αυτό, ο κύριος άξονας κλίτος άνοιξε μια αψίδα, ημικυκλική θολωτό χώρο που στεγάζεται το βωμό. Το σύνολο του περίβλημα, το οποίο δεν ήταν περίτεχνα και αριστερά για να δείτε τα οικοδομικά υλικά, προηγήθηκε ένα προθάλαμο ή νάρθηκα και αίθριο. Η δομή του επέτρεψε την ενίσχυση της αψίδας, όπου οι διάδρομοι μειώθηκε σταδιακά σε ύψος σε σχέση με το κέντρο.

Είναι αυτό η προέλευση της λατινικής σταυρό σχέδιο, στο οποίο το εγκάρσιο κλίτος χωρίζεται το σηκό σε δύο άνισα όπλα, και ότι θα είναι η πλέον χρησιμοποιούμενη στη Ρώμη.

Στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, την καταγωγή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ανέπτυξαν μια γεύση για τις εκκλησίες, ιδιαίτερα το κεντρικό κτίριο. Για το σκοπό αυτό, έχουν σχεδιαστεί για να κεντρικές μονάδες, ελληνικό σταυρό (με τέσσερις ίσες πλευρές), οκταγωνικό κτλ, ή Βασιλική, με τον τρούλο στην κρουαζιέρα.

Η βυζαντινή αρχιτεκτονική φτάσει στο μέγιστο της το μεγαλείο στο έκτο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού. Επηρεασμένος από ανατολίτικα διακοσμητικά παράδοση - η οποία τους οδήγησε να καλύψει τους τοίχους με μωσαϊκά, μάρμαρα κ.α. - Οι τεχνικές Ρωμαϊκή και την εφαρμογή στις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, οι αρχιτέκτονες της Κωνσταντινούπολης δημιουργούνται μορφές που έλυσε πολλά από abobadamento προβλήματα δεν λύνονται από τους Ρωμαίους. Η κύρια συμβολή των Βυζαντινών ήταν ίσως η κατασκευή των θόλων με βάση ένα τετράγωνο κτίριο. Για το σκοπό αυτό δημιούργησε ένα σύστημα που αποτελείται από τέσσερα τόξα που έχει τα κύρια τοιχώματα στήριξης, έτσι ώστε η τραπεζοειδής δακτύλιος κυρτή μεταξύ του θόλου και των ωθήσεων εκφορτώνονται τόξα του ίδιου του θόλου βάρος.

Αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής ήταν η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που χτίστηκε με εντολή του Ιουστινιανού. Παρά ορθογωνικής κάτοψης του, το εξωτερικό μοιάζει με μια σειρά κάθετων όγκων ομαδοποιηθούν γύρω από ένα τεράστιο θόλο πάνω από τριάντα μέτρα σε διάμετρο, χτισμένο σε τέσσερα εκκρεμή που βασίζονται σε δύο αψίδες και δύο ημικυκλικά τόξα. Το φως διαπερνά σαράντα παράθυρα ανοικτά στο κάτω μέρος του θόλου. Η έμφαση στην καθετότητα αυτής της κατασκευής, επίσης, παρόντες στην εκκλησία του San Vitale της Ραβέννας, το κέντρο των βυζαντινών κτήσεων στην Ιταλία, άσκησαν τεράστια επιρροή στις αρχιτεκτονικές αντιλήψεις του δυτικού Χριστιανισμού, που εκτείνεται στην Ανατολία και τις σλαβικές χώρες.

μεσαίωνα

εξωευρωπαίων αρχιτεκτονικές. Κατά τη διάρκεια των αιώνων που αντιστοιχούν στα ευρωπαϊκά Μεσαίωνα, άκμασε άλλα αρχιτεκτονικά πολιτισμούς μέχρι σήμερα καμία μεγάλη σημασία.

Αραβικά αρχιτεκτονική. Η ταχεία επέκταση του Ισλάμ, από τον έβδομο αιώνα, οδήγησε τους αραβικό λαό, αρχικά νομαδικό, να εγκρίνει τις αρχιτεκτονικές τεχνικές των κατακτημένων λαών. Στο τέλος του έβδομου αιώνα, αυξήθηκε το Θόλο του Βράχου (Omar Τζαμί) στην Ιερουσαλήμ, εμπνευσμένο από τους Βυζαντινούς ναούς του κυκλικού σχεδίου. Το Βυζάντιο και οι Μεσοποταμίας Άραβες πήραν επίσης την καμάρα και την καμάρα, συχνά λοβούς.

Την πάροδο του χρόνου, όμως, οι αραβικές αρχιτέκτονες ήταν σε θέση να μετατρέψει συγκρητισμό τους σε ένα προσωπικό ύφος, στο οποίο η μνημειακότητα μετριάστηκε από τη χρήση των καμπυλών και κυματιστά σχήματα. Το διακριτικό κτίριο ήταν το τζαμί, δίπλα στο οποίο alçava το μιναρέ. Από την κορυφή του πύργου, οι πιστοί κλήθηκαν να προσευχής. Παράδειγμα της δημιουργικής ικανότητας των αραβικών αρχιτέκτονες είναι η εμφάνιση από το ένατο αιώνα, τα οξυκόρυφα τόξα στο τζαμί του Ibn Tulun στο Κάιρο, αν και δεν είχε καμία δομική λειτουργία αποκτήσει τρεις αιώνες αργότερα στην Ευρώπη.

Μουσουλμανική Ισπανία, για την ιδιόμορφη γεωγραφική της θέση, abeberou σε διάφορα αρχιτεκτονικά πηγές. Στο τζαμί της Κόρδοβα, η οποία ξεκίνησε τον όγδοο αιώνα, είναι από τη ρωμαϊκή κίονες και κιονόκρανα οι πέταλο καμάρες, οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν υιοθετηθεί από την τέχνη των Βησιγότθων, όπως υφίστανται κατά την ίδια στιγμή στην Ανατολή ήταν κωνικό. Στο παλάτι της Αλάμπρα στη Γρανάδα, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το δέκατο τρίτο αιώνα, τα στοιχεία είναι πραγματικά Άραβες, ειδικά οι δεσμευμένες περιβάλλοντα και τη διακόσμηση του τοπίου.

Προ-Κολομβιανή αρχιτεκτονική. Αν και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της προ-Κολομβιανή λαών χρονολογούνται σε πολύ παλαιότερες εποχές, η πρώτη σώζεται μνημειώδες εκδηλώσεις είναι αυτά που αποτελούν μέρος του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος της Τεοτιχουακάν, των οποίων οι ναοί ήταν μεταξύ αιώνες π.Χ. και της χριστιανικής εποχής. Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα αυτού του εντυπωσιακού πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο θα πρέπει να αναφέρονται στο Ναό του Ήλιου, το παλάτι του Quetzalpapaloti τα οποία είναι διατεταγμένα γύρω από ένα κεντρικό πυρήνα που θυμίζει τις μεσογειακές παλάτια, και την ακρόπολη, όπου ο Quetzalcoatl Ναού, η οποία αποκαλύπτει αξιοσημείωτο πεδίο πελεκητή πέτρα. Επίσης παρόντες ήταν οι ακρωτηριασμένη πυραμίδες τυπικό της Κεντρικής Αμερικής αρχιτεκτονικής. Το μεγαλείο της Teotihuacan συνεχίστηκε στο Zapotec πολιτισμό που στήθηκε τα θρησκευτικά κέντρα της Mitla και το Monte Alban, και Τολτέκων, με τις μεγάλες πόλεις της Τούλα και Xochicalco. Η τελευταία συνδέεται στενά με την Μάγια-Τολτέκων τέχνης, που άνθισε μεταξύ του ενδέκατου και δωδέκατου αιώνα και άφησε ως σημάδι του μεγαλείου του, το αρχιτεκτονικό συγκρότημα της Τσίτσεν Ίτζα στη χερσόνησο Γιουκατάν. Εκτός από τη χρήση των στηλών - Ναός των Warriors - και το κυκλικό σχέδιο, οι Μάγια πρώτα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το τόξο και τον τρούλο, που χτίστηκε με γωνιακή σχήμα και ότι ήταν άγνωστα στους άλλους λαούς της αμερικανικής ηπείρου.

Το τελευταίο μεγάλος πολιτισμός της Κεντρικής Αμερικής ήταν η Αζτέκων, με πρωτεύουσά του την Tenochtitlan. Οι Αζτέκοι κυριάρχησε η χρήση της πέτρας και στεγνώνουν στον ήλιο τούβλα. πιο αξιοσημείωτη μνημεία του ήταν το πυραμιδικό ναό, ή teocali, και τα παλάτια. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Αζτέκων αρχιτεκτονικής, ωστόσο, ήταν μάλλον εξαιρετικό πολεοδομικό σχεδιασμό του, η οποία έγινε Tenochtitlan σε μια πόλη δίπλα στη λίμνη με τα περιβόλια και τα τεχνητά πλωτά νησιά, κανάλια, πεζοδρόμια, φραγμάτων και υδραγωγείων.

Στη Νότια Αμερική άνθισε επίσης αξιοσημείωτη πολιτισμούς που ανέπτυξαν τη δική τους αρχιτεκτονική τεχνικές όπως Tiahuanaco αυτοκρατορία, προέκυψε γύρω από τον όγδοο αιώνα της χριστιανικής εποχής, με τα ίχνη των προηγούμενων περιφερειακών πολιτισμών. πιο σημαντικά ερείπια του είναι η ίδια η πόλη της Tiahuanaco και η παράκτια ιερό του Pachacamac. Το αποκορύφωμα της αρχιτεκτονικής των Άνδεων θα είναι οι Ίνκας ο πολιτισμός, η οποία διαδέχθηκε εξαιρετική τεχνική μαεστρία του γυαλισμένη πέτρα και απέδειξε τις μεγάλες αρχιτεκτονικά συγκροτήματα του Κούσκο και το Μάτσου Πίτσου μια θαυμάσια αίσθηση του χώρου. Είναι πιθανό ότι η ανάπτυξη των προ-Κολομβιανή πολιτισμών φέρει νέες λύσεις σε πολλά προβλήματα κατασκευής, σε απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά η ισπανική κατάκτηση ακυρωθεί αυτή τη δυνατότητα.

Οι απαρχές της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Οι αιώνες που μεσολαβούν μεταξύ του τέλους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την εμφάνιση των ρομανική τέχνη αριστερά θρησκευτικά κτίρια, εμπνευσμένο από παλαιοχριστιανική και βυζαντινή παράδοση. Παραδείγματα των τελευταίων είναι η Παλατινή παρεκκλήσι του Άαχεν (τώρα Aachen, Γερμανία), που χτίστηκε από τον Καρλομάγνο στο 805, σύμφωνα με το πρότυπο του οκταγωνικού των φυτών, καθώς και την εκκλησία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, που χτίστηκε τον ενδέκατο αιώνα.

Gostou? Compartilhe:

0 comentários:

Ελλάδα Δημοσιεύσεις (294) Российские Статьи (286) ქართული პოსტები (215) Қазақстан талқылаулар (210) Türk Mesajlar (204) Великобритания (20) Ελλάδα (19) Ηνωμένο Βασίλειο (19) Франция (11) Γαλλία (10) биология (10) Ηνωμένες Πολιτείες (8) Америка (8) Бразилия (6) Новая Зеландия (6) Соединенные Штаты (6) Κίνα (5) Νέα Ζηλανδία (5) Австралия (5) Amerika (4) Αμερική (4) Βραζιλία (4) Испания (4) Китай (4) Нидерланды (4) ამერიკა (4) Αλβανία (3) Αυστραλία (3) Ολλανδία (3) Дания (3) Норвегия (3) США (3) Сингапур (3) Чили (3) география (3) Birleşik Krallık (2) Δανία (2) Ισπανία (2) Ιστορία (2) Καναδάς (2) Κύπρος (2) Μεξικό (2) Νορβηγία (2) Χιλή (2) Австрия (2) Азия (2) Албания (2) Алжир (2) Ангола (2) Андорра (2) Антигуа и Барбуда (2) Аргентина (2) Армения (2) Африка (2) Бангладеш (2) Барбадос (2) Бахрейн (2) Беларусь (2) Белиз (2) Бельгия (2) Бенин (2) Болгария (2) Боливия (2) Ботсвана (2) Бруней (2) Буркина-Фасо (2) Бурунди (2) Бутан (2) Вануату (2) Венгрия (2) Венесуэла (2) Вьетнам (2) Габон (2) Гаити (2) Гайана (2) Гамбия (2) Гватемала (2) Гвинея (2) Гвинея-Бисау (2) Германия (2) Гондурас (2) Гренада (2) Гренландия (2) Греция (2) Грузия (2) Джибути (2) Доминика (2) Египет (2) Замбия (2) Западная Сахара (2) Зимбабве (2) Израиль (2) Индонезия (2) Иордания (2) Ирак (2) Иран (2) Ирландия (2) Исландия (2) Италия (2) Йемен (2) Камбоджа (2) Камерун (2) Канада (2) Катар (2) Кения (2) Кипр (2) Кирибати (2) Колумбия (2) Коста-Рика (2) Кот-д'Ивуар (2) Куба (2) Кувейт (2) Лаос (2) Латвия (2) Лесото (2) Либерия (2) Ливан (2) Ливия (2) Литва (2) Лихтенштейн (2) Люксембург (2) Маврикий (2) Мавритания (2) Мадагаскар (2) Малави (2) Малайзия (2) Мали (2) Мальта (2) Марокко (2) Маршалловы острова (2) Мексика (2) Микронезия (2) Мозамбик (2) Молдова (2) Монако (2) Монголия (2) Мьянма (2) Намибия (2) Науру (2) Непал (2) Нигер (2) Нигерия (2) Никарагуа (2) Океания (2) Оман (2) Палау (2) Панама (2) Парагвай (2) Перу (2) Польша (2) Португалия (2) Руанда (2) Румыния (2) Сальвадор (2) Санкт-Томе и Принсипи (2) Свазиленд (2) Сенегал (2) Сент-Китс-Невис (2) Сент-Люсия (2) Сербия (2) Сирия (2) Словакия (2) Словения (2) Сомали (2) Судан (2) Суринам (2) Таиланд (2) Тайвань (2) Танзания (2) Того (2) Тонга (2) Тувалу (2) Тунис (2) Уганда (2) Украина (2) Уругвай (2) Фиджи (2) Филиппины (2) Финляндия (2) Хорватия (2) Центрально-Африканская республика (2) Чад (2) Черногория (2) Чехия (2) Швейцария (2) Швеция (2) Шри-Ланка (2) Эквадор (2) Экваториальная Гвинея (2) Эритрея (2) Эстония (2) Эфиопия (2) Ямайка (2) общество (2) Қазақстан (2) ამინდი (2) გაერთიანებული სამეფო (2) იაპონია (2) კუბა (2) Afganistan (1) Afrika (1) Almanya (1) Amerika Birleşik Devletleri (1) Andorra (1) Angola (1) Antarktika (1) Antigua ve Barbuda (1) Arctic (1) Arjantin (1) Arnavutluk (1) Asya (1) Avustralya (1) Avusturya (1) Azerbaycan (1) Bahamalar (1) Bahreyn (1) Bangladeş (1) Barbados (1) Batı Sahara (1) Batı Samoa (1) Belize (1) Belçika (1) Benin (1) Beyaz Rusya (1) Bhutan (1) Birleşik Arap Emirlikleri (1) Bolivya (1) Bosna-Hersek (1) Botsvana (1) Brezilya (1) Brunei (1) Bulgaristan (1) Burkina Faso (1) Burundi (1) Cape Verde (1) Cezayir (1) Cibuti (1) Danimarka (1) Dominik Cumhuriyeti (1) Dominika (1) Doğu Timor (1) Ekvator (1) Ekvator Ginesi (1) El Salvador (1) Endonezya (1) Eritre (1) Ermenistan (1) Estonya (1) Etiyopya (1) Fas (1) Fiji (1) Fildişi Sahili (1) Filipinler (1) Filistin (1) Finlandiya (1) Fransa (1) Gabon (1) Gambiya (1) Gine (1) Gine-Bissau (1) Grenada (1) Grönland (1) Guatemala (1) Guyana (1) Güney Afrika (1) Güney Kore (1) Güney Sudan (1) Gürcistan (1) Haiti (1) Hindistan (1) Hollanda (1) Honduras (1) Hırvatistan (1) Irak (1) Jamaika (1) Japonya (1) Kamboçya (1) Kamerun (1) Kanada (1) Karadağ (1) Katar (1) Kazakistan (1) Kenya (1) Kiribati (1) Kolombiya (1) Komor Adaları (1) Kongo Demokratik Cumhuriyeti (1) Kosta Rika (1) Kuveyt (1) Kuzey Kore (1) Küba (1) Kıbrıs (1) Kırgızistan (1) Lesotho (1) Letonya (1) Liberya (1) Libya (1) Liechtenstein (1) Litvanya (1) Lüksemburg (1) Macaristan (1) Madagaskar (1) Makedonya (1) Malavi (1) Maldivler (1) Mali (1) Malta (1) Marshall Adaları (1) Mauritius (1) Meksika (1) Mikronezya (1) Moldova (1) Monako (1) Moritanya (1) Mozambik (1) Moğolistan (1) Myanmar (1) Mısır (1) Namibya (1) Nauru (1) Nepal (1) Nijer (1) Nijerya (1) Nikaragua (1) Norveç (1) Okyanusya (1) Orta Afrika Cumhuriyeti (1) Oικολογία (1) Pakistan (1) Palau (1) Panama (1) Papua Yeni Gine (1) Paraguay (1) Peru (1) Polonya (1) Portekiz (1) Romanya (1) Ruanda (1) Rusya (1) Saint Kittler Nevis (1) San Marino (1) Santa Lucia (1) Senegal (1) Seyşeller (1) Sierra Leone (1) Singapur (1) Slovakya (1) Slovenya (1) Solomon Adaları (1) Somali (1) Sri Lanka (1) St Tome ve Principe (1) St Vincent ve Grenadinler (1) Sudan (1) Surinam (1) Suriye (1) Suudi Arabistan (1) Svaziland (1) Sırbistan (1) Tacikistan (1) Tanzanya (1) Tayland (1) Tayvan (1) Togo (1) Tonga (1) Trinidad ve Tobago (1) Tunus (1) Tuvalu (1) Türkiye (1) Türkmenistan (1) Uganda (1) Ukrayna (1) Umman (1) Uruguay (1) Vanuatu (1) Vatikan Devleti (1) Venezuela (1) Viet Nam (1) Virgin Adaları (1) Yemen (1) Yeni Zelanda (1) Yunanistan (1) Zambiya (1) Zimbabve (1) Çad (1) Çek Cumhuriyeti (1) Çin (1) Özbekistan (1) Ürdün (1) İran (1) İrlanda (1) İspanya (1) İsrail (1) İsveç (1) İsviçre (1) İtalya (1) İzlanda (1) Şili (1) Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες (1) Άγιος Θωμάς και Πρίγκιπας (1) Αίγυπτος (1) Αγία Λουκία (1) Αγκόλα (1) Αζερμπαϊτζάν (1) Αιθιοπία (1) Ακτή του Ελεφαντοστού (1) Αλγερία (1) Ανατολικό Τιμόρ (1) Ανδόρα (1) Αντίγκουα και Μπαρμπούντα (1) Ανταρκτική (1) Αργεντινή (1) Αρκτική (1) Αρμενία (1) Αρχιτεκτονικησ (1) Ασία (1) Αυστρία (1) Αφγανιστάν (1) Αφρική (1) Αϊτή (1) Βέλγιο (1) Βανουάτου (1) Βατικανού (1) Βενεζουέλα (1) Βιετνάμ (1) Βολιβία (1) Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1) Βουλγαρία (1) Βόρεια Κορέα (1) Γερμανία (1) Γεωργία (1) Γκάμπια (1) Γκαμπόν (1) Γουατεμάλα (1) Γουιάνα (1) Γουινέα (1) Γουινέα-Μπισάου (1) Γρενάδα (1) Γροιλανδία (1) Δημοκρατία της Τσεχίας (1) Δημοκρατία του Κονγκό (1) Δομινικανή Δημοκρατία (1) Δυτική Σαμόα (1) Δυτική Σαχάρα (1) Ελ Σαλβαδόρ (1) Ελβετία (1) Ερυθραία (1) Εσθονία (1) Ευρώπη (1) Ζάμπια (1) Ζιμπάμπουε (1) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1) Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (1) Ιαπωνία (1) Ινδία (1) Ινδονησία (1) Ιορδανία (1) Ιράκ (1) Ιράν (1) Ιρλανδία (1) Ισημερινή Γουινέα (1) Ισημερινός (1) Ισλανδία (1) Ισραήλ (1) Ιταλία (1) Κένυα (1) Καζακστάν (1) Καμερούν (1) Καμπότζη (1) Κατάρ (1) Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (1) Κιργιστάν (1) Κιριμπάτι (1) Κολομβία (1) Κομόρες (1) Κουβέιτ (1) Κούβα (1) Κροατία (1) Κόστα Ρίκα (1) Λάος (1) Λίβανος (1) Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (1) Λεσόθο (1) Λετονία (1) Λευκορωσία (1) Λιβερία (1) Λιβύη (1) Λιθουανία (1) Λιχτενστάιν (1) Λουξεμβούργο (1) Μάλι (1) Μάλτα (1) Μαδαγασκάρη (1) Μακεδονία (1) Μαλάουι (1) Μαλαισία (1) Μαλδίβες (1) Μαρόκο (1) Μαυρίκιος (1) Μαυριτανία (1) Μαυροβούνιο (1) Μιανμάρ (1) Μικρονησία (1) Μογγολία (1) Μοζαμβίκη (1) Μολδαβία (1) Μονακό (1) Μπανγκλαντές (1) Μπαρμπάντος (1) Μπαχάμες (1) Μπαχρέιν (1) Μπελίζ (1) Μπενίν (1) Μποτσουάνα (1) Μπουρκίνα Φάσο (1) Μπουρούντι (1) Μπουτάν (1) Μπρουνέι (1) Νήσοι Μάρσαλ (1) Νίγηρας (1) Ναμίμπια (1) Ναουρού (1) Νεπάλ (1) Νησιά Σολομώντα (1) Νιγηρία (1) Νικαράγουα (1) Ντομίνικα (1) Νότια Αφρική (1) Νότια Κορέα (1) Νότιο Σουδάν (1) Ομάν (1) Ονδούρα (1) Ουγγαρία (1) Ουγκάντα (1) Ουζμπεκιστάν (1) Ουκρανία (1) Ουρουγουάη (1) Πακιστάν (1) Παλάου (1) Παλαιστινιακή (1) Παναμάς (1) Παπούα Νέα Γουινέα (1) Παραγουάη (1) Παρθένοι Νήσοι (1) Περού (1) Πολωνία (1) Πορτογαλία (1) Πράσινο Ακρωτήριο (1) Ρεϊνιόν (1) Ρουάντα (1) Ρουμανία (1) Ρωσία (1) Σαν Μαρίνο (1) Σαουδική Αραβία (1) Σενεγάλη (1) Σεντ Κιτς-Νέβις (1) Σερβία (1) Σεϋχέλλες (1) Σιέρα Λεόνε (1) Σιγκαπούρη (1) Σλοβακία (1) Σλοβενία (1) Σομαλία (1) Σουαζιλάνδη (1) Σουδάν (1) Σουηδία (1) Σουρινάμ (1) Σρι Λάνκα (1) Συρία (1) Τανζανία (1) Τατζικιστάν (1) Ταϊβάν (1) Ταϊλάνδη (1) Τζαμάικα (1) Τζιμπουτί (1) Τουβαλού (1) Τουρκία (1) Τουρκμενιστάν (1) Τρινιντάντ και Τομπάγκο (1) Τσαντ (1) Τυνησία (1) Τόγκο (1) Τόνγκα (1) Υεμένη (1) Φίτζι (1) Φιλιππίνες (1) Φινλανδία (1) Ωκεανία (1) Азербайджан (1) Америка Құрама Штаттары (1) Антарктида (1) Антарктика (1) Арктика (1) Ауғанстан (1) Афганистан (1) Багам аралдары (1) Багамские острова (1) Батыс Самоа (1) Босния и Герцеговина (1) Босния-Герцеговина (1) Ботаника (1) Біріккен Араб Әмірліктері (1) Ватикан Государство (1) Ватикан Мемлекеттік (1) Виргин аралдары (1) Виргинские острова (1) Восточный Тимор (1) Демократическая республика Конго (1) Доминикан Республикасы (1) Доминиканская Республика (1) Европа (1) Еуропа (1) Жапония (1) Жаңа Зеландия (1) Западное Самоа (1) Индия (1) Казахстан (1) Комор аралдары аралдары (1) Коморские острова Острова (1) Конго Демократиялық Республикасы (1) Конго Республикасы (1) Кыргызстан (1) Македония (1) Мальдив (1) Мальдивские о-ва (1) Москва (1) Мыс Верде аралдары (1) Объединенные Арабские Эмираты (1) Орталық Африка Республикасы (1) Острова Зеленого Мыса (1) Оңтүстік Африка (1) Оңтүстік Корея (1) Пакистан (1) Палестина (1) Палестинский (1) Папуа-Жаңа Гвинея (1) Папуа-Новая Гвинея (1) Пәкістан (1) Ресей (1) Республика Конго (1) Россия (1) Сан - Марино (1) Сан-Марино (1) Саудовская Аравия (1) Северная Корея (1) Сейшель аралдары (1) Сейшельские острова (1) Сен-Пьер и Микелон (1) Сент-Винсент және Гренадины (1) Сент-Винсент и Гренадины (1) Сиерра-Леоне (1) Соломон аралдары (1) Соломоновы острова (1) Солтүстік Корея (1) Солтүстік Мұзды (1) Спорт (1) Судан Оңтүстік (1) Сьерра-Леоне (1) Таджикистан (1) Тимор-Лесте (1) Тринидад и Тобаго (1) Туркменистан (1) Турция (1) Түркия (1) Түрікменстан (1) Тәжікстан (1) Узбекистан (1) Южная Америка (1) Южная Африка (1) Южная Корея (1) Южный Судан (1) Япония (1) Қырғызстан (1) Қытай (1) Құрама Патшалық (1) Үндістан (1) Әзірбайжан (1) Өзбекстан (1) ავსტრალია (1) ავსტრია (1) ავღანეთში (1) აზერბაიჯანი (1) აზია (1) ალბანეთი (1) ალჟირი (1) ამერიკის შეერთებული შტატების (1) ანგოლა (1) ანდორა (1) ანტარქტიდა (1) ანტიგუა და ბარბუდა (1) არაბეთის გაერთიანებულ საემიროებში (1) არგენტინა (1) არქტიკაში (1) აფრიკა (1) აღმოსავლეთ ტიმორი (1) ახალი ზელანდია (1) ბანგლადეში (1) ბარბადოსი (1) ბაჰამის (1) ბაჰრეინი (1) ბელარუსი (1) ბელგია (1) ბელიზი (1) ბენინი (1) ბიოლოგიის (1) ბოლივია (1) ბოსნია-ჰერცოგოვინა (1) ბოტსვანა (1) ბრაზილია (1) ბრაზილიის (1) ბრუნეის (1) ბულგარეთი (1) ბურკინა ფასო (1) ბურუნდი (1) ბუტანი (1) გაბონის (1) გაიანა (1) გამბია (1) გეოგრაფია (1) გერმანია (1) გვატემალა (1) გვინეა (1) გვინეა ბისაუ (1) გრენადა (1) გრენლანდია (1) დანია (1) დასავლეთი სამოა (1) დასავლეთი საჰარა (1) დომინიკელთა რესპუბლიკა (1) ეგვიპტე (1) ევროპა (1) ეთიოპია (1) ეკვადორი (1) ეკვატორული გვინეა (1) ერაყი (1) ერითრეა (1) ესპანეთი (1) ესტონეთი (1) ვანუატუ (1) ვატიკანის სახელმწიფო (1) ვენესუელა (1) ვიეტნამი (1) ვირჯინიის კუნძულები (1) ზამბიის (1) ზიმბაბვე (1) თურქეთი (1) თურქმენეთი (1) იამაიკა (1) იემენი (1) ინდოეთი (1) ინდონეზია (1) იორდანია (1) ირანი (1) ირლანდია (1) ისლანდია (1) ისრაელი (1) იტალია (1) კაბო ვერდე (1) კამბოჯის (1) კამერუნი (1) კანადაში (1) კატარის (1) კენიაში (1) კვიპროსი (1) კირიბატი (1) კოლუმბია (1) კომორის კუნძულები (1) კონგოს დემოკრატიული რესპუბლიკა (1) კოსტა რიკაში (1) კოტ დ 'ივუარი (1) ლაოსი (1) ლატვია (1) ლესოთო (1) ლიბანი (1) ლიბერია (1) ლიბია (1) ლიტვა (1) ლიხტენშტაინი (1) ლუქსემბურგი (1) მადაგასკარი (1) მავრიკი (1) მავრიტანია (1) მაკედონია (1) მალავი (1) მალაიზია (1) მალდივები (1) მალი (1) მალტა (1) მაროკო (1) მარშალის კუნძულები (1) მექსიკა (1) მიანმარის (1) მიკრონეზია (1) მოზამბიკი (1) მოლდოვა (1) მონაკო (1) მონტენეგრო (1) მონღოლეთი (1) ნამიბიაში (1) ნაურუ (1) ნეპალი (1) ნიგერი (1) ნიგერია (1) ნიკარაგუა (1) ნორვეგია (1) ოკეანია (1) ომანი (1) პაკისტანი (1) პალაუს (1) პალესტინელი (1) პანამა (1) პაპუა ახალი გვინეა (1) პარაგვაი (1) პერუ (1) პოლონეთი (1) პორტუგალია (1) რესპუბლიკა კონგოს (1) რუანდა (1) რუმინეთი (1) რუსეთი (1) საბერძნეთი (1) სალვადორი (1) სამხრეთ აფრიკის რესპუბლიკა (1) სამხრეთ კორეა (1) სამხრეთ სუდანი (1) სან-მარინო (1) საუდის არაბეთი (1) საფრანგეთი (1) საქართველო (1) სეიშელის კუნძულები (1) სენეგალი (1) სენტ-ვინსენტი და გრენადინები (1) სერბეთი (1) სვაზილენდი (1) სიერა ლეონე (1) სინგაპური (1) სირია (1) სლოვაკეთი (1) სლოვენია (1) სოლომონის კუნძულები (1) სომალიში (1) სომხეთი (1) სუდანი (1) სურინამი (1) ტაივანი (1) ტაილანდი (1) ტანზანია (1) ტაჯიკეთი (1) ტოგო (1) ტონგა (1) ტრინიდადი და ტობაგო (1) ტუვალუ (1) ტუნისი (1) უგანდა (1) უზბეკეთი (1) უკრაინა (1) უნგრეთი (1) ურუგვაი (1) ფილიპინები (1) ფინეთი (1) ფიჯის (1) ქ-ტომე და პრინსიპი (1) ქუვეითის (1) ყაზახეთი (1) ყირგიზეთი (1) შვედეთი (1) შვეიცარია (1) შრი-ლანკა (1) ჩადი (1) ჩეხეთის რესპუბლიკა (1) ჩილე (1) ჩინეთი (1) ჩრდილოეთ კორეა (1) ცენტრალური აფრიკის რესპუბლიკა (1) წმინდა კიტსი-ნევისი (1) წმინდა ლუსია (1) ხორვატია (1) ჯიბუტი (1) ჰაიტი (1) ჰოლანდია (1) ჰონდურასი (1)

Σχετικές Θέσεις

CityGobe